Pszichológiáról mindenkinek

Hello-pszicho

Hello-pszicho

Párkeresés a Tinder-en

2018. július 31. - hellopszicho

Az ismerkedés, párkeresés egy aktuális téma napjainkban. Az egyik "megoldás" erre az internetes társkeresés, ami egy viszonylag új jelenség. Az online világban jelent meg pár éve a Tinder, amely újat hozott az eddigi, "hagyományos" alkalmazásokhoz képest. Miért is használjuk ezt? Ez volt a kérdés, ami mentén elindultunk, és belefogtunk egy minikutatásba az intimszfera.hu-val együtt. Ha érdekel a téma, itt és itt tudsz utánaolvasni, illetve ha kitöltöd a rövid kérdőívet, azzal sokat segítesz a munkánkban. 

Ezúton is köszönünk minden kitöltést, az eredményekről itt olvashatsz. 

A kiégés 3 szakasza és ezek jellemzői. Ismerje fel időben Ön is!

A munka(hely) fogságában

Előző posztunkban a kiégés tüneteit mutattuk be. Ezekről itt olvashat. Nézzük most, hogy milyen szakaszokon is megy át az, aki megéli a kiégést. Három jellemző fázist különíthetünk el, ezekben az érzések és a viselkedés jellegzetes formát öltenek. A testi tünetek a második fázistól keseríthetik meg az életünket anélkül, hogy tisztában lennénk vele, mivel állunk szemben.

  1. Aktivitás fázisa: Ekkor még pörgünk, nagy erőbedobással és lelkesedéssel dolgozunk, szívesen túlórázunk. Úgy érezzük, sikeresek, fontosak vagyunk, szükség van ránk. Ez jól hangzik, igaz? Lehet, hogy valóban a munka szeretete hajt bennünket. Gond akkor van, ha a környezetünk azt érzékeli, hogy mindeközben gyakran vagyunk dühösek, agresszívak, nekünk pedig fogalmunk sincs erről. Ez már nagy valószínűséggel a kiégés kezdeti stádiumára utal.

Jellemző érzések: nélkülözhetetlenség, időhiány, gyors hangulatváltozások, önértékelési zavarok, ingerültség, gyanakvás, türelmetlenség, elégedetlenség.

Viselkedés: hiperaktivitás, új tevékenységek halmozása, hazavisszük a munkát.

writing-1149962_1920.jpg

Tovább

A kiégés 3 legjellemzőbb tünete. Ismerje fel őket időben Ön is!

A munka(hely) fogságában

Ön felismeri a kiégés tüneteit?

Bár tombol a nyár, és remélhetőleg sokan pihennek éppen, azonban a szabadság egyszer véget ér, és kezdődik újra a munka. A munkával, a dolgos hétköznapokkal kapcsolatban gyakorta emlegetjük a kiégést (burnout).

Posztunkban bemutatjuk, hogy milyen okok vezethetnek a kiégéshez, kiket érinthet, milyen tünetei vannak, és mit lehet tenni ellene. Miért is fontos ez a téma? Napjainkban sűrűn jelenik meg a kiégés, és nem ritka, hogy az érintettek fel sem ismerik, mi történik velük. A mókuskerék megy tovább, minden nap ugyanolyan, és minden olyan kilátástalan. Hiába dolgozunk még többet, valahogy soha nem elég. Az élet örömtelenné válik, hiányzik valami.

blue-1845901_1920.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása